Rysslands centralbank vill begränsa mängden kryptokvalificerade investerare kan köpa årligen

Ryssland har vid olika tidpunkter varit fientligt, osäkert eller inkonsekvent med sin ståndpunkt om kryptovalutor. I början av augusti hävdades rapporter att den ryska ledaren Vladimir Putin hade undertecknat en lag som legaliserade digitala tillgångar som bitcoin .

Under de senaste veckorna har dock förslag gjorts som verkar vara inriktade på att begränsa användningen av kryptovalutor i landet

Nu vill Rysslands centralbank, Bank of Russia, sätta ett tak på antalet digitala tillgångar som icke-professionella investerare kan köpa på ett år. Enligt förslaget som publicerades av Rysslands Bank den 13 oktober får okvalificerade investerare i detaljhandeln inte köpa digitala tillgångar värda mer än 600 000 ryska rubel (cirka 7 800 dollar) per år. Kvalificerade investerare – till exempel de som har en examen i ekonomi och har en nettovärde på över 6 miljoner rubel (eller $ 74 500) – förväntas dock inte uppfylla denna gräns.

Den nya gränsen gäller särskilt inte bara digitala finansiella tillgångar utan även andra digitala rättigheter. Denna nya begränsning träder i kraft den 1 januari 2021 tillsammans med utfärdandet av Rysslands första kryptocentrerade lag. Under tiden accepterar landets centralbank förslag från allmänheten angående förslaget från 13 oktober till 27 oktober.

Rysslands komplicerade förhållande till Bitcoin

Det är ingen hemlighet att Ryssland har haft en stenig relation med bitcoin. Medan vissa analytiker tror att landet – som är en av världens viktigaste kryptomarknader – kommer att vara bland de första som implementerar ett fullständigt regelverk för kryptovalutor, är det inte fallet än. I själva verket verkar det som om den ryska regeringen är inriktad på att begränsa kryptovalutahandel och investeringar i regionen.

Förutom det nya förslaget att begränsa hur mycket investerare i kryptovaluta kan samla på ett år, har Ryssland otvetydigt förbjudit peer-to-peer (P2P) kryptobörs LocalBitcoins.

I synnerhet har landets tillsynsmyndighet för telekom och internet, Roskomnadzor, blockerat åtkomst till LocalBitcoins-portalen på grund av att plattformen sprider förbjuden information relaterad till köp av digitala tillgångar som bitcoin. Ryska handlare kan bara komma åt LocalBitcoins med verktyg som VPN som döljer deras faktiska plats.

Centralbanker runt om i världen tittar på CBDC och utvärderar om det vore klokt att lansera digitala versioner av sina egna nationella fiatvalutor. Kina och Bahamas ligger utan tvekan framför andra nationer i sina planer för hemodlade digitala valutor. Ryssland är fortfarande i ett tidigt skede av att fastställa huruvida en digital bankuppbackad digital valuta skulle vara ovärderlig för nationen. Rysslands Bank släppte nyligen en ny rapport om potentiellt utfärdande av en digital rubel. Uppgifterna om när den digitala rubeln kommer att lanseras är dock i stort sett okända.

Categories: Bitcoin
Tags: